Home EduMath Copilul in clasa I Intuitia este un dar sacru
Intuitia este un dar sacru

Intuitia este un dar sacru

De ce trebuie sa intelegem ca unul dintre cele mai de pret lucruri pe care le avem este intuitia? Pentru faptul ca intuitia creeaza si rationamentul ne ajuta sa implinim creatia intuitiei.

Metoda stiintifica presupune emiterea unei ipoteze, urmand ca aceasta sa fie validata. Daca ipoteza emisa nu poata fi validata,  va ramane in stadiul de teorie sau model pana cand va putea fi validata stiintific sau invalidata.

Pe acest principiu au avut si au loc descoperirile din orice domeniu. Fara intuitie demonstratia nu exista, pentru ca nu avem ce demostra.

Becul, pe care toti il stim, a fost creat datorita faptului ca Edison si-a imaginat acest lucru si a cautat materiale care sa fie folosite ca filament.  Fara intuitia lui banalul bec ar mai fi trebuit sa astepte pana la alta minte care sa emita acesta teorie.

Revenim la intuitie, putem spune ca o avem din nastere. Activitatea pe care o desfasuram, modul in care aceasta decurge, poate dezvolta intuitia sau o poate diminua.

Modelarea si construirea intuitiei este subiectul de astazi.

Aceasta misiune incepe chiar din primul moment de viata. Atitudinea parintilor este determinanta in acest proces de creatie. Copilul are din nastere intuitie. Si-o manifesta prin curiozitatea cu care priveste mediul inconjurator incercand sa-si explice lucrurile pe care le vede si le aude.

Asta nu inseamna ca trebuie sa lasam copilul sa face ce vrea, dar trebuie sa-l supraveghem si sa-i explicam fenomenele pe care le vede si le aude. Chiar daca copilul este mic, pana la 2 ani, trebuie sa vorbim si sa-i povestim despre fenomene simple. El va percepe cuvintele, le va memora si le va asocia in timp.

Nu va bazati pe faptul ca nu trebuie sa vorbiti cu copilul daca acesta este mic si nu va poate intelege.

Formarea si educarea intuitiei cere efort si foarte mult timp din partea parintilor. Este mult mai comod sa lasati copilul pe “bebe tv” decat sa stati cu el si sa-i povestiti aceste lucruri.

Aici trebuie sa decideti ce varianta doriti sa urmati. Daca alegeti varianta comoda, privati copilul de dezvoltare si educare.

Imaginatia are nevoie de sustinere continua si aceasta sustinere se face prin efort si pasiune. Astfel in timp veti avea sansa sa aveti un copil care sa aiba dezvoltate aceste capacitati intuitive si nu doar un copil care sta linistit acolo unde il pui.

Nu va amagiti cu gandul ca nefacand si nesustinand copilul cat este mic, veti putea face mai bine si eficient acest lucru odata cu trecerea anilor. Acest lucru este fals. Pentru ca deprinderea spre educarea si formarea intuitiei se creeaza la parinte in acelasi timp cu nasterea copilului. Nefacand mare lucru de la nastere nu o s-o faceti nici cand copilul creste.

Luati-va timp, asumati-va acesta misiune mai ales ca faceti acesta pentru familia voastra.

Cum se face?

Stimularea si cresterea intuitiei se realizeaza prin activitati care nu impun o constrangere. Sa nu confundam asta cu “te rog fa-ti ordine in camera”.

Copilul isi consuma energia dorind sa faca doar acele activitati care ii plac. Daca veti incerca sa interveniti schimband aceasta regula, de obicei, intampinati greutati. Chiar daca cel mic nu va va spune, el constientizeaza faptul ca regula a fost schimbata si ca atare va mima o stare de atentie.

Modalitatea prin care evitati asta este sa va suprapuneti regulile voastre printre modul lui de actiune. “Cine strange mai repede hainele? Hai sa vedem daca esti mai bun decat mine si daca poti ordona camera mai repede!” Acestea implica si actiunea voastra, pentru ca in caz contrar copilul simte ca este “dus cu vorba” si va reactiona de indata.

Partea interesanta este ca si voi va exersati mintea si intuitia odata cu cea a copilului!

Este o modalitate excelenta sa reveniti la “copilul” din voi, sa va redescoperiti si sa lasati deoparte treburile curente. Puteti sa faceti asta, puteti sa va gasiti timp daca intr-adevar vreti. Nu exista nu pot, nu exista argumente.

Puteti manifesta atitudine ostila fata de jocurile lui, le puteti considera puerile (fireste ca asa sunt) dar odata rupta aceasta bariera din mintea voastra veti descoperi ceea ce probabil ati uitat despre voi: cum este sa fiti curios, cum este sa incercati sa va explicati fenomente, sa puneti intrebari chiar prostesti, sa nu luati totul asa cum vi se da, etc.

Aceste manifestari pe care le vedeti atat de senine si normale la copilul vostru sunt ceea ce a determinat evolutia noastra. Putem face o comparatie intre cum era lumea acum 25 ani si cum este acum. Putem de asemenea compara cum era copilaria noastra si cum tinde sa fie cea de astazi (tv + tableta).

Nu spun ca aceste lucruri trebuie interzise ci doar limitate astfel incat sa nu influenteze negativ curiozitatea si intuitia.

Asa cum va veti creste copilul asa il veti avea. Ganditi-va bine la acest lucru si acum si peste 10 ani cand poate, copilul vostru nu va fi asa cum va gandeati voi ca vreti sa fie.

Esential de tinut minte este ca activitatea copilului este influentata de activitatea parintilor. El sta cu voi, vede aude, memoreaza si tinde sa faca aceleasi lucruri ca voi. Practic vorbind ceea ce face copilul este oglinda activitatilor voastre si a activitatilor pe care le faceti impreuna. Sa nu va surprinda faptul ca la un moment dat este posibil sa nu va convina acest lucru. Copilul este voi!

Astazi este cel mai potrivit pentru a schimba modul in care actionati si interactionati cu copilul vostru. Nu maine, nu poimane. Astazi este cea mai potrivita zi pentru a va gandi ce trebuie sa schimbati si cum sa faceti acest lucru. Faceti asta de astazi si maine va fi mult mai usor. Continuati si maine si poimane veti sti de la sine ce aveti de facut.

Odata cu aceste schimbari o sa observati cum legatura dintre voi si copil se adanceste si cum capata un alt sens. Este una sa va iubiti copilul este altceva sa-i aratati lui si voua acest lucru. Este una sa spui si alta sa faci. Nu doar copilul are nevoie sa-i fie aratata manifestarea iubirii ci si partenerul de viata. Faceti distinctie intre a simti si a face lucruri conform cu ceea ce simtiti. Renuntati la comoditate si aratati dragoste.