Home EduMath Mesajele trimise copiilor pot opri dezvoltarea acestora
Mesajele trimise copiilor pot opri dezvoltarea acestora

Mesajele trimise copiilor pot opri dezvoltarea acestora

Fie ca procesul de educare se face printr-un program sau nu, mesajele trimise catre copii pot opri unele sisteme cognitive ale copiilor.

Daca le spunem copiilor ca 1 + 1 = 2 si nu le explicam de ce si cand se intampla asta, o sa avem eventual copii care sa stie sa adune doua numere dar nu o sa stie niciodata sa depaseasca bariera impusa de acest tip de rationament.

Mintea copiilor este deschisa spre imaginatie si intelegere. Varstele mici sunt caracterizate de mai multa imaginatie decat de intelegere si acest lucru este absolut normal. Odata cu “asa e, ce te mai gandesti atat?” se stopeaza si imaginatia si intelegerea.

Uitam ca avem sistemul de numeratie zecimal, cu cifre de la 0 la 9, pentru ca avem zece degete. Dar avem doua maini ceea ce ar presupune un sistem binar in care sa facem calculele.

Problema este de perspectiva si astfel in log sa largim orizonturile le aducem cat mai aproape pana cand nu le mai vedem.

Da, invatarea unui copil cere timp, rabdare, efort si fireste dorinta de a ne depasi. Dar cum putem face asta cand noi nu ne putem depasi sau nu am ajuns la nivelul in care sa putem intelege si sa transmitem mai departe baza existentei si a speciei?

Asadar ne intrebam copii “ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?” si suntem bucurosi daca raspund “doctor/doctorita”. Cu timpul ne asiguram ca inteleg sa se casatoreasca/marite si daca mai prind un “servici” bun si o casa, totul este perfect.

Cred cu tarie ca uitam elementul esential al vietii si ca asta ne duce jos de tot in functia vietii. Pretentii avem destule si pur si simplu nu pricepem cum de copilul nu este fericit. “Cum mama nu esti fericit, uite ce cutare si cutare”.

Incercam sa impunem o realitate, a noastra, copiilor nostri, practic trecand peste realitatea si perceptia lor. Asa trebuie, asa se face, asa faci. De ce asta? Pentru ca sa le fie bine. Binele pe care credem noi pentru ei. Ii excludem din ecuatia propriei lor vieti dar ne asteptam sa fie fericiti.

Way to go secol 21!

 

tags: