Home EduSkinCare Tratament Riduri Peeling – procedura cosmetica pentru tratamentul pielii
Peeling – procedura cosmetica pentru tratamentul pielii

Peeling – procedura cosmetica pentru tratamentul pielii

Fie ca te decizi sa faci aceasta procedura la specialist sau acasa, urmatoarele aspecte sunt esentiale si trebuie sa le stii.

Peeling-ul este o procedura cosmetica prin care se aplica pe piele enzime sau exfolianti chimici pentru a induce o distrugere controlata a celulelor epidermului sau dermului in scopul de a inlatura imperfectiunile pielii si a imbunatati textura acesteia.

Peeling-ul este un tratament relativ simplu, ce se utilizeaza pentru a imbunatati strutura pielii afectata de acnee, pigmentatie, photo-aging, imbatranirea pielii, etc.

Peelingul consta in aplicarea unui agent exfoliant pe piele, proces care este controlat de catre specialistul care efectueaza procedura, si care trebuie sa observe eventualele reactii ale pielii odata cu inceperea procedurii.

Peelingurile se pot clasifica dupa intensitatea agentului exfoliant, intensitate ce determina adancimea de penetrare la nivelul pielii.

Straturile pielii sunt : epiderm, derm, hipoderm. Dermul este clasificat in derm papilar si derm reticular.

Peeling Superficial

Actioneaza la nivelul epidermei, agentul exfoliant fiind enzime sau agenti chimici care actioneaza doar asupra epidermei. Sunt cele mai folosite peelinguri datorita perioadei scurte de recuperare a pielii.

Peeling Mediu

Actioneaza la nivelul epiderm-derm, agentul exfoliant este agent chimic. Perioada de recuperare este medie si pacientul trebuie sa stie ce inseamna acest lucru.

Pelling Profund

Actioneaza la nivelul dermului reticular ceea ce il clasifica drept un peeling foarte puternic cu o perioada relativ mare de recuperare.

Efectele pe care procedura peeling le produce asupra pielii sunt functie de adancimea de penetrare a agentului exfoliant. Un peeling superficial ce actioneaza la suprafata epidermului va afea efecte mai mici decat un peeling mediu care actioneaza si penetreaza dermul (al doilea strat al pielii).

Penetrarea agentului exfoliant este determinata de cativa factori:

  1. numarul de layere aplicate
  2. concentratia acizilor ce constituie agentul exfoliant
  3. pH-ul agentului chimic exfoliant

 

Pasii in procedura peeling

  1. Consultatia pre-peeling
  2. Pregatirea pielii
  3. Efectuarea procedurii
  4. Tratamentul post procedura, post peeling

 

1. Consultatia pre-peeling

Succesul procedurii nu il reprezinta procedura in sine ci individualizarea procedurii functie de tipul de piele, structura, evolutie, stare actuala. Consultatia trebuie sa aiba loc cel putin cu 10 – 12 zile inainte de procedura in sine.

 

2. Pregatirea pielii

Pentru ca procedura sa aiba efect maxim pielea trebuie mentinuta curata (eventual schimbati agentul de spalare) si nivelul antioxidantilor aplicati trebuie sa fie de 3 – 15% per procedura. Se recomanda serumurile ce contin antioxidanti si nu cremele.

Serumurile cu vitamina C si vitamina E sunt cele mai recomandate pentru ca vitamina C si vitamina E sunt principalii antioxidanti de care pielea are nevoie in fiecare zi.

Pentru hidratarea pielii se recomanda serumurile cu acid hialuronic.

Nu recomandam aplicarea de creme cu antioxidanti care sa suplineasca serumurile.

 

3. Efectuarea procedurii

Dupa curatarea pielii se aplica agentul exfoliant, functie de tipul de peeling. Trebuie observata evolutia pielii pe durata peeling-ului pentru a putea actiona in caz de urgenta.

Durata de actiune a peelingului difera functie de tipul de peeling intre 7 – 15 minute.

Daca decideti sa va faceti singura procedura de peeling, alegeti doar peeling enzimatic sau peeling superficial cu actiune mica asupra epidermului.

Aveti grija sa nu va “luati” cu alte lucruri dupa ce ati aplicat solutia exfolianta pe fata si astfel sa depasiti 10 minute!

Daca sunteti la prima procedura pe care o faceti acasa, aplicati agentul de peeling pe fata si dupa doar 5 minute treceti la neutralizarea peeling-ului cu solutie de neutralizare si spalare.

 

4. Tratamentul post-peeling

Odata terminata procedura de peeling, epidermul este inlaturat si astfel trebuie sa ajutam pielea sa se regenereze. Prin aceasta regenerare a celulelor pielii vom imbunatati aspectul pielii si pielea va arata mai luminoasa.

Folositi serumuri pentru hidratare, antioxidanti si un emolient pentru a proteja serumurile aplicate deja. Emolientul poate sa fie sarac in antioxindati sau sa nu-i contina deloc. Il folosim doar pentru a proteja serumurile si nu pentru aportului emolientului la sanatatea pielii.

In cateva zile puteti observa efectele procedurii de peeling, chiar daca este vorba de un peeling de ochi, peeling anti imbatranire, peeling anti pigmentatie sau peeling acneic.

Nu recomandam procedurile de peeling moderne tip laser, microlaser, fractional, etc. pentru ca nu stim cu siguranta efectele pe termen lung pe care aceste dispozitive le au asupra tegumentului.

Exista un mit ce afirma “nu se fac peeling-uri vara”.

Peeling-urile se fac la fel de bine vara ca si iarna. Faptul ca iarana este frig afara nu inseamna ca radiatia UV, UVB, UVA este cum mult mai redusa.

Se pot face peeling-uri si vara dupa procedura neaparat trebuie sa folositi un emolient cu SPF.

Nu este recomandata procedura daca este inaintea unei expuneri indelungate la soare (concediu la mare, etc.).